KJØLNESBADET (Porsgrunn)

Det tok sin tid, men endelig fikk Porsgrunn ny svømmehall i starten av 2020. Og på mange felt innfrir den, men den scorer ikke topp hele veien på min uhøytidelige brukertest.

ARKITEKTUR:

Hallen er stor og luftig med sin usedvanlige størrelse 25 x 25 m, (= ti baner!), en utforming som alltid gir rikelig plass for badere og svømmere. Og dem er det blitt flere av etter åpningen. Og nå kan svømmeklubben Poseidon breie seg med alle sine unge dyktige delfiner - og hoiende trenere. Jeg har besøkt mange haller og hørt mange ivrige svømmetrenere i aksjon, ingen lager så mye lyd som de i Porsgrunn. Bassenget har hev- og senkbart bart gulv, dermed kan dybden justeres etter behov. Smart. Bassenget er ikke flislagt, det er brukt et slags hardplastbelegg, i børjan føltes det som å svømme i et gedigent boblebad, men har gått bra, en vanesak. Bygningmaterialet som er brukt på stor deler av veggene, det som ser ut som tettpakka høy, er kjedelig.

LUFT, LYS, FARGER:

Hallen framstår som meget lys og luftig, det er langt topp il taket, men jeg undres hvorfor ikke arkitektene har gitt oss flere vinduer på den lange veggen mot sør. Nå er 1/3 vinduer og 2/3 monoton vegg. Skyldes det sparetiltak eller er det dårlig tenkt? Jeg mistenker fargekonsulenten for å ha vært deprimert under planleggingen; alt er holdt i sjatteringer av grått, beige og gusjegrønt. Heldigvis er det litt kunstnerisk utsmykning både ute & inne som endelig tar i bruk farger! Pluss i boka for det.

GARDEROBER:

Man har gått for utradisjonelle løsninger på flere vis på Kjølnesbadet; det er garderobebåser av ulike størrelse inne i selve hallen, det gir kort vei til vannet. Men når vannet holder 28 garder så er det også 28 grader i garderobene. Da blir du fort heit i toppen når klærne kommer på, en tvinges til å komme seg fortest mulig ut i yttergangen. Har arkitektene tenkt på det? Veggmaterialene i garderobene virker billige, litt simple faktisk. På vei til dusjen er det mange små skap til å låse inn verdisaker i, mange av mange brukere ser ut til å droppe denne muligheten. Enklest er best, funksjon trumfer intensjon.

HYGIENE:

Det mest spesielle med hallen er kanskje at det er felles dusjområde for menn og kvinner. Må innrømme at jeg savner å vaske kroppens edlere deler. Badevaktenes tips er å bruke handicapdusjen som har dør. Det største utfordringen i norske svømmehaller er visstnok ikke folks personlige hygiene, men bruken av hudkremer, hårspray, parfyme og den slags. Vannet i Kjølnesbadet føles friskt og rent.

BADSTUA:

Dette må være Telemarks vakreste; nydelig snekkerarbeid i kvistfri osp, romslig og inviterende. Konstant 85 garder, for begge kjønn, for alle sanser. Bemerk: nå er den ene (av to) lamper gåen, lurer på hvor lang tid det vil ta før den blir reparert.

FUNFACT:

De første ukene var den øverste badstuebenken ikke festa skikkelig, om du satte deg utpå kanten så svingte hele benken, du risikerte å bli vippa av og sendt rett i den glovarme badstueovnen. Genialt om en ønsker å bli kvitt noen av de gamle bastumannfolka. Kjølnesbadets svar på ættestupet. Greit at den er blitt festa.

Det mangla en dusj med kun kaldt vann i starten, etter 8 måneder var saken fiksa.

OPPSUMMERT:

Den nye hallen innfrir, men byr ikke på estetiske kick akkurat. Helhetsinntrykket er at den virker litt »billig», særlig på grunn av valgte bygningsmaterialer. Nylig ble det hengt opp 17 midlertidige høyttalere i takkonstruksjonen. De forblir nok permanente.

Stort pluss for morgensvømming en gang i uka, og tidligere åpning i helga, pluss for trivelig personalet, pluss for at kommunen tross alt satsa og fikk en ny hall opp og stå. Håper denne holder lengre enn den forrige.