Vandringer

2021: ANTI-TOPPTUR VANDRING

Du har ikke noe imot toppturer ledsaget av fabelaktig utsikt eller skjærgårdsvandringer med bålfyring, tvert imot. Men der ingen dårlig ide å gå en flat hverdagstur utført på en søndag.

En sånn tur starter midt i Porsgrunn i det tåka letter, dere går gjennom sentrum der det faktisk er noen mennesker ute, krysser under skinnegangen i Slottsbrugate og går over Leirkup/ Lillelva for første gang og langer ut over Kjølnesjordene.

2019: Lavterskeltur i nabolaget

DEN ABSOLUTT NÆRMESTE TUREN

Du liker så godt den absolutt nærmeste turen, den enkleste; den som begynner i porten på Kjerkehaugen midt i Porsgrunn og tar deg opp i vennlig stigning langs de små trehusa i Gamlevegen (”arbeidsfolks huse”), forbi arkitekttegna eneboliger fra sekstitallet, det ombygde vanntårnet og det nye funkishuset som fikk Byggskikksprisen for noen år siden, og på toppen troner det stilreine teglsteinssykehuset. Ganske fin arkitektonisk blanding i den lange bakken i grunnen, en bakke som forteller noe om byen vår.

2022: Morgenvandring i Andalucia

Du våkner av lyset, den sterke andaluciske morgensola hvelver inn soverommet, den lokker deg ut av senga, ut av huset, ut i campoen. Ruskeværet er over – eller som spanjolene sier  - Endelig litt regn!

Og dersom du er en smule ør i øvra etter gårsdagens festligheter, så får vi se om denne morgenvandringen kan få deg på rett kjøl igjen. Rette klær, gode sko, nøtteblanding, energibarre, vann. Avsted!

2019: Klippelangs på Kreta

Å lukte på Kreta

Dere får ordna leiebil på Chania flyplass, setter umiddelbart kurs mot sørkysten, etter noen utfordringer med kryllisk bilkart og vindfull fjellpassering, er dere på sørsida av Kreta, i Hora Sfakion, for derfra går det ferge til Loutro.

2018: Frigiliana og omegn

Vi tok oss opp til Frigiliana, som ligger en liten times biltur øst for Malaga, opp den snirklete veien fra costa’en til den hvite husklynga. Sola stiger og du tenker at snart er det påske og snart er du ikke i femtiåra lenger...

Frigiliana har en rik historie, den har utropt seg selv til «villa de las tre culturas», den trekulturelle landsbyen. I flere hundre år levde her maurere, kristne og jøder side om side i fred.

2017: KyststiVandring

KYSTSTIEN (Vestfold og Telemark)

Du tar 09.43-toget fra Porsgrunn, hopper av i Larvik og så begynner du å gå, retning Stavern. Etter en liten halvtime, ved Tenvik, tar du av fra gang & sykkelstien, vips, er du på Fjordstien. Den er litt kupert, går litt hulter til bulter langs kysten, forbi Røverhula og Smuglerhellern, du liker deg her i den regnvåte eikeskogen og langs de forlatte strendene. Etter gode to timer er du i Stavern og der ser du DEN nydelige koggekanalen og du får rekelunch og skummende pils på Brygga.

2017: Å vandre Monda - Ojen

Du må komme deg til buss-stasjonen i Marbella før åtte om morran for 07.50 går første buss til Coin som stopper i Monda, og det er dit du skal. Men før det rekker dere en raus kaffe con leche i en bråkete bar med bare barske mannfolk.

2020: CoronaVandring

Hvorfor ikke gå Kyststien mot Brevik?

Dere begynner ved Herøyahuset.

Over kanalen bærer det, forbi adminiet, gjennom et fredelig boligstrøk, de blå merkene er her også, og så går det nedover og dermed er dere på Frierstien. Den er finfin. Løypa går i småkupert terreng, blåveis på ene sida, drivgods på den andre, fram til Versvika. Der er det en mann med en rar traktor som driver med noe dere ikke skjønner hva er. Deretter går det bratt opp og inn i skyggefull skog, før stien igjen tar dere ned til Frierfjorden og langs restene av et gammelt kalksteinsbrudd.

2018: Sør-spansk strandvandring

Dagen du runder seksti, hva gjør du da?

Du går.

Får med deg svoger og søster og din elskede og legger i vei. Ikke mere campo med sin duftende lavendel, svartsvidde olivenlunder og svette joggere. Nå er det kysten som gjelder, og da er du glad for Senda Litoral. Et ganske så imponerende og rett ut sagt genialt offentlig prosjekt: man er i ferd med å lage en 160 km lang strandpromenade fra Nerja til Estepona, reservert for de som går.