2018: Sør-spansk strandvandring

Dagen du runder seksti, hva gjør du da?

Du går.

Får med deg svoger og søster og din elskede og legger i vei. Ikke mere campo med sin duftende lavendel, svartsvidde olivenlunder og svette joggere. Nå er det kysten som gjelder, og da er du glad for Senda Litoral. Et ganske så imponerende og rett ut sagt genialt offentlig prosjekt: man er i ferd med å lage en 160 km lang strandpromenade fra Nerja til Estepona, reservert for de som går.

Kort sagt går det ut på å bygge en gangsti, enten i tre eller i betong, mellom rekka av private eiendommer og stranda. På den måten får almennheten en helt annen tilgang på/til havet og strandområdene. Og chringuitoene, de hyggelige uformelle strandbarene med mye smakfull sjømat på menyen. Det er som om folket har gjenerobret et tapt omtåde. Skulle likt å se norske myndigheter gjøre det samme på Bygdøy eller i Kragerøskjærgården!

Nå er ikke prosjektet fullført, og det er nok av utfordringer, men arbeid pågår stadig. For hver gang du gjester Andalucia er nye strekninger fullført.

Dere starter i Elviria, følger stranda, ved høyvann eller hard sjø må man ta en avstikker inn i kvartalet, men fra Las Dunas før Cabopino er det solide plattinger å traske i vei på. Noen mindre strender må passeres gjennom finkornet sand, men stort sett kan man gå de ti- tolv km til La Cala på Senda litorals solide promenade. Hele tida max 15m fra havet, det er rett og slett suverent.

Nå virker det ikke som om spanjolers snekkerkunnskap er helt på høyden med den skandinaviske, så avogtil tas deler av konstruksjonen av høst & vinterstormene. Da dukker de opp; fagfolk og de på opplæring/utplassering/tiltak og snart er strandpromenaden lappa sammen igjen. Værsågod, bare å gå! Og populær er den blitt, denne vandrernes autostrada strandlangs, det er flust med spaserende i alle aldre, i alle størrelser. Inkludert spanjoler!

Og hva venter 60 åringen og hans medvandrere i La Cala?

Jo, et langbord med vennligsinnede nære og kjære på den gode gamle Glassbaren, (der jubilanten også feiret de første førti) som har fått nye bord og fjongere meny og mindre personlige kelnere, men som for alltid vil forbli et favorittsted. En dag å huske.

Men hjem tok vi taxi. Det får være måte på.

 

FACTS:

Langs havet fra Elviria  til La Cala de Mijas

Lengde: ca 12 km

Varighet: 2.5 t, pauser ikke inkludert

Vanskelighetsgrad: 1 fjellstøvel av fem.

Senda litoral