2017: KyststiVandring

KYSTSTIEN (Vestfold og Telemark)

Du tar 09.43-toget fra Porsgrunn, hopper av i Larvik og så begynner du å gå, retning Stavern. Etter en liten halvtime, ved Tenvik, tar du av fra gang & sykkelstien, vips, er du på Fjordstien. Den er litt kupert, går litt hulter til bulter langs kysten, forbi Røverhula og Smuglerhellern, du liker deg her i den regnvåte eikeskogen og langs de forlatte strendene. Etter gode to timer er du i Stavern og der ser du DEN nydelige koggekanalen og du får rekelunch og skummende pils på Brygga.

Nå går du videre på Kyststien, den er fin. Fra avmilitariserte Fredriksvern (du blir alltid så godt humør av sånne NEDLAGTE militære anlegg), forbi Kysthospitalet, Rakker skytefelt, gjennom småskog og over svaberg, hele tida med de velsigna lyseblå prikkene (jeg gikk lite feil til meg å være), og etter to små timers vandring kunne du ta deg en dukkert på den nedslåtte brygga til Odd Nerdrum - og så gå på fest (og overnatting) hos gode venner i Gumserødbukta.

Og så våkner du til et helsikes regnvær og tenker at da blir det vel ikke vandretur til Helgeroa idag, men så sprekker skydekket opp og sola melder seg på for fullt. Du bare hurtigpakker, tar farvel med det glade selskap og setter i vei. Og så er det bare fryd og gammen; naverfjorden, anviksstranda, grøtvika, svaberg og kulturlandskap, ferieforlatte hytteområder, campingplasser med de standhaftigste, polakker som høster løk, store menn med små hunder, spreke jentegjenger med matchende treningstøy, Vardeberget (en gang i tida med klappetelegraf!) og plutselig har du havet i minst 180 foran deg og du kan gå lange strekk på svaberget helt helt ytterst.

Og så blir du så glad når du med ett ser Nevlunghavn for du begynner å kjennne det i beina, men du er fortsatt ikke framme. For den lille ferja går fra Helgeroa og du har ikke allverdens tid. Så du må ta en liten snarvei så snart du er ferdig med Omrestranda, tar ikke sjanse på å gå rundt hele Mølen, så du skjærere rett over halvøya og etter å ha gått i fem samfulle kan du unne deg et bad etter Omlidstranda. Og softisen i havna i Helgeroa smaker himmelsk. Og turen over til Langesund med Lady Delta (!) går som en drøm. Og du slipper å ta bussen hjem for du treffer en kjenning som gir deg haik, dette er den dagen...

Og du tenker at denne turen, som totalt er ca 32 km lang, den skal jeg sannelig anbefale for andre - og takke Larvik Turistforening for.

Hvilket herved er gjort.