2021: ANTI-TOPPTUR VANDRING

Du har ikke noe imot toppturer ledsaget av fabelaktig utsikt eller skjærgårdsvandringer med bålfyring, tvert imot. Men der ingen dårlig ide å gå en flat hverdagstur utført på en søndag.

En sånn tur starter midt i Porsgrunn i det tåka letter, dere går gjennom sentrum der det faktisk er noen mennesker ute, krysser under skinnegangen i Slottsbrugate og går over Leirkup/ Lillelva for første gang og langer ut over Kjølnesjordene.

Ved fhv Aaltvedt betong krysser dere Leirkup, tar kjapt av ned Lidvn. for å slippe unna biltrafikken. Og vips, vandrer dere på trivelige, svingveier på tørr asfalt. Det nikkes og smiles til vandrere i motsatt retning. Coronaåret har i hvert fall lokket folk ut. I Arendal melder de om 64 % økning av turgåere. Og her går dere. I en av landets frodigste daler. Snøkledde jorder, bekkesildring, bjeffende hunder, en hane og stadig er det sol over den fine Gjerpensdalen.

Dere inntar lunsj i et snøfattig skogsholt langsmed veien. Noen hester ligger og vrir seg i sola, en gjeng snadrende gjess har samling ute på jordet. En tørr skive med geitost smaker fortreffelig, lunken kaffe likeså. Det er ikke en opplagt rasteplass dere har slått dere ned på, men den duger. 

Det er ikke akkurat mildt, rasten blir kort, dere må komme dere videre for å holde varmen. Sola er helt borte nå, vegen opp til Skifjeld passeres, en og annen bil med dårlig tid farer forbi, duskregn i lufta, dere skimter Børsesjø i det fjerne. Går ikke mot Sneltvedt, sikter inn mot høyden ved Kapittelberget, krysser Leirkup igjen. Det er regn i lufta, men det gjør ikke alvor av seg.

Snart trasker dere ned gjennomført idylliske Snipetorp, hvor Ibsen camperte noen uker før han stakk med skipet «Lykkens prøve.»(!), trappa tar dere rett ned i sentrum. Klokkesjekk: 3.5 t siden avmarsj, tilbakelagt ca 10-12 km.

Dere kjøper med litt fersk søndagsbakst fra ypperlige Didiers bakericafe på Landmannstorget, rusler gjennom en øde by, tar dere fram til Hjellevannet og der, der framme ligger saunaen fra Sauna boats og dupper ved bryggekanten, ferdig oppvarma. 95 grader inne, et par pluss i vannet. Knall kombo, et herlig adrenalinsjokk!

Og med en kald boksøl i sekken og et bestilt bord på Strøm kan det ikke gå galt.

Hvilket det heller ikke gjør.