Fomlesen til Ulefoss – og Cuba

[Stor overlapp med Et slags nyttårsintervju.]

Fomlesen spiller i Porsgrunn. Se opp for løse deler på Friteatret 11. des.

Fomlesen i farta – her og der

Lørdag førstkommende spilles 'Fritjof Fomlesen' på Friteatret i Porsgrunn. En dobbelforestilling garantert fritt for nisser og engler. Men med lattergaranti. Og lealaus bøtteballet.


I disse dager legger teatermannen ut på veien med sin soloforestilling "Fritjof Fomlesen". Og i den anledning har han likegodt forsøkt å snakke litt med seg selv:

- Jasså, Vik, er du virkelig ikke lei av å spille Fritjof Fomelsen?

Overhodet ikke. Jeg spiller så lenge kroppen lystrer og publikum humrer med. Nye publikumsgrupper blir det jo stadig. Skal ikke de også få oppleve Fomlesen i levende live da? Skulle jeg liksom legge karakteren på hylla av bekvemmlighetshensyn? Kunne ikke ramle meg inn.

- Men det er kanskje en annen grunn til at du tar den gamle, den klassiske, solo-forestillingen fra 1990 ut på turne akkurat nå?

Jeg begynte å tenke på dette i sommer; at jeg savnet å spille akkurat den forestillingen. Jeg gjør det nemlig bare sporadisk selv om det er en av mine personlige favoritter. Det er sabla morsomt med en sal full av jublende barn og lattermilde foreldre.

- Så da?

Så da har jeg lagt en liten turnerunde med 6 forestillinger i nærområdene. Og så ble det i høst klart at Grenland Friteater var invitert til å presentere tre GF-forestillinger på Cuba i Santa Clara og Havana og da var det jo bare å legge seg i trening. Castros folk kan kanskje ha godt av å se en klønete nordmann med stort hjerte i aksjon. Dessuten skal jeg holde det praktiske foredraget "Kunsten Å Falle" (El Arte Distinguido De Caerse) - det burde vel være noe for Fidel?

- Påstår du at du skal spille på spansk?

Jeg kan litt spansk og skal lære meg noen nøkkelreplikker til. Og så har jeg kjøpt språk-kurs (igjen). I de mest intrikate verbale passasjene får jeg hanke inn en lokal tolk. Jeg har spilt Fomlesen i både Tsjekkia og Russland og det funka. Det språklige blir en ekstra utfordring. Jeg får satse på kropps-språk. Og en ekstra dose improvisasjon. Det liker jeg.

- Ellers?

Ellers er jeg mektig imponert over den lokale giver som sponser alle våre flybilletter.

Fomlesens arbeidsplan vinter 04/05

  • tir 16. nov 11.00 og 12.30 Oseberg Kulturhus, Tønsberg
  • lør 4. des 14.00 Verdensteatret Rjukan
  • lør 11. des 14.00 og 16.00 Nye Friteatret Porsgrunn
  • lør 18. des 14.00 Samfunnshuset Ulefoss

Og på linken kan du se hva TA skrev 9. november: Fomlende forberedelser

Arkiv-kategori: