Sneglegutten

I anledning ibsenåret 2006 ble det arrangert en manus-konkurranse. Lars Viks Sneglegutten var en av vinnerne.

Hvordan fødes en ide? Hvordan kommer man i gang?
I tilfellet Sneglegutten var det to ting, og det begynte i Førde.
Under et seminar fikk jeg i en pause høre at det ikke var uvanlig på de kanter å gi ungene en tusenlapp for at de skulle holde seg unna når foreldrene hadde fest. Denne beretningen om helgelivet i en vestlandsfjord satte seg fast bak pannebrasken og ville ikke gå sin vei .

Det andre var et bilde, eller kanskje mer presist en stemning.
Nemlig den ubestemmelige og fascinerende atmosfæren i en overgrodd norsk hage en sen høstkveld. Tunge trær og ripsbusker, et forlatt hundehus. Hva skjer om jeg lar en ung gutt møte en ung jente i den hagen? Og mellom dem plasserer jeg denne tusenlappen. Sprengstoff og poesi. Begge har de noe å skjule for hverandre, noe de trues eller lokkes til å røpe før natten er omme. Bare slik kan vennskap stables på beina.

Så mens de voksne fester ufortrødent i det fjerne prøver den sky gutten og den rappkjefta jenta å nærme seg hverandre. Greier de det vil det bli et møte som forandrer dem begge.

Ibsen skrev store stykker om store spørsmål for mer eller mindre voksne mennesker. Jeg har forsøkt å skrive et lite stykke om store spørsmål for de små.

Sneglegutten vant den nasjonale manuskonkurransen 100 og nå i forbindelse med Ibsen-året 2006. Av 172 innsendte bidrag ble 14 tekster plukket ut for produksjon. Sneglegutten var det eneste rettet mot barn og unge som nådde opp, i juryens begrunnelse heter det:

«To barn møtes, leker hund og katt og liker hverandre nok til å fortsette leken – i bakgrunnen har foreldrene kjøpt seg barnefri for å kunne feste hemningløst. Stykket viser barnas følelse av å være overlatt, uten å sentimentalisere, og lar dem utspille et sjarmerende rolleregister mens de tester hverandre i håp om å få en venn.»

Forhåpentligvis får Sneglegutten premiere i første halvdel av Ibsenåret 2006, i en produksjon av Grenland Friteater der Skien kommune/Støpescheen er co-prod.