En bakgårdsopera blir til

30. aug

Vips spilte vi gjennom hele Fævlane Veit i går på dagtid, det tok 47 min. Uten kostymer, uten kor, uten lyd & lys, men MED trøkk og glimt i øyet. Ser lovende ut og vel så det. Blir ikke dette morsomt så veit ikke jeg. Anders er klar for publikum. Jeg og.

Må bare rigge amfi først. Og få opp lys. Og lyd. Og rydde til garderober. Og vaske. Og gjøre klar til koret. Og vaske kaffekopper. Og snakke med pressen. Og feie gårdsplassen. Og rydde. Og... alt det andre som følger med når en ikke jobber på en offentlig (kunst)institusjon.

2. sep

I går kjørte vi gjennom hele greia med fullt kor og kostymer - og lyd. Begynner å svinge. Første 20 min var veldig lette og morsomme, men jeg sliter litt med å få nok trøkk i koret. De er veldig fine på scenen, og ivrige som bare det. Men de når ikke riktig vokalt ut ennå. - Det kommer, sier Guttorm.

Hele greia varte 47 minutter og det er ca der vi havner tenker jeg. Tar kanskje litt mer tid med fullt publikum. (Er bare litt over hundre billetter igjen nå!) Operagutta leverer virkelig varene, de er klare for å begynne å spelle de. Skuespillerne har fortsatt litt mer å hente - og som sagt, koret. Men på søndag - eller aller seinest tirsdag - skal det sitte spom skudd i smør .

3. sep

På gårsdagens gjennomkjøring var det mye som ikke funka: koret var ikke der de skulle og sang ikke sånn de skulle, timingen blant skuespillerne og sangerne var ikke den beste. Anne sleit med scooteren, Joakim kom feil ut i første scene - og i det hele tatt. Bra kaos over hele fjøla. Det er sånn det skal være noen dager før premiere. I dag spiller vi for stedsans-gjengen på dagtid. Det blir vel nedtur etter Eriks fine lys som begynte å ta form igår kveld, men men....


Stedsans!

Jeg er mildt sagt spent på hvordan Stedsans kommer til å fungere. Og da mener jeg på alle nivåer. Kommer publikum til å bevege seg i nogenlunde samlet flokk ned Storgata og opp Strandpromenaden? Kommer feierne til å dette ned fra taket? Kommer de 25 trommeslagerne til å holde takten? Kommer Kniplerskene til å holde maska? Kommer Sangforeninga til å holde tak & tone? Kommer Branngata til å leve? Kommer danserne til å danske å den skrå bruklaffen? Kommer Havfruene til å unngå drukningsdøden? Kommer bykammaratene til å nå fram med sitt breiale språk og frekke budskap? Kommer Bakgårdsoperan til å funke? Kommer maten til å smake? Kommer været til å holde? Kommer publikum til å holde ut? Kommer folk til å se byen med nye øyne etterpå? Blir det diskusjon om hvem som eier byen? Og hva kan kunsten og kunstnerne bidra med?

4. sep

I går var det moro, jævlig moro. Nå begynner det virkelig å ta av i bakgården. I nydelig sensommersol spelte og lekte vi oss gjennom hele greia. Det var show. Til og med koret begynner å sleppe seg løs. Når vi får enda flere folk i salen i kveld og lyset på plass etc - så gleder jeg meg som en unge til å overvære spetakelet. Tjo!

5. sep

I dag er det spillefri, litt merkelig. Men operagutta har bedt om at det skal være sånn - så da blir det sånn. Det har de fortjent. De gjør en sabla fin innsats i bakgården. På generalprøva i går - som var god nok, men bar litt preg av å være generalprøve så drog de til så det suste - og vi fløy på sangens vinger.... eller noe sånt. Litt smårusk var det, men i det store og hele fungerte det flott. Jokke begynner virkelig å slå seg løs som herr Fransen. Og Hanto har fått lagt inn fall & støttekrage. Anne freser rundt på scooteren i tussmørke og Dalen Blanda Kor virrer glade omkring Og publikum virker fornøyde - og vel så det.

Hele vandringa i går var vellykket, nå begynner logistikken å funke og. Det er en riktig så spennende vandretur de 150 personene får være med på. Geddy er glad - og letta. Vel fortjent spør du meg.

6. sep

I dag skal det skje. Stedsans slippes løs. I klart, rent høstvær. Med 160 x 2 nysgjerrige publikummere. Med 198 medvirkende i alderen 7 - 98 år. Med sangkor og kulturskole-elever, med pensjonister og musikere, skuespillere og operasangere, med virile gorillaer og dvaske havfruer. Og med en skokk teknikere og hjelpere skjult i kulissene. Og med et lite håp om at teater og scenekunst ikke alltid BARE skal underholde, at man ikke alltid BARE må lefle med sitt publikum. Men gi dem noe de ikke visste de vill ha. Overvurdere dem. Enten de har sans for stedet eller ikke.

8. sep

Ja, jeg går på alle forestillingene av 'Fævlane Veit' - begge to hver dag hele uka. Ikke bare fordi jeg rydder og ordner litt i forkant - og at jeg deler ut pledd og puter til publikum, men fordi jeg synes det er moro å sitte der og se på sangerne og og skuespillerne som slipper seg stadig mer løs, på koret som holder rytmen og tonen, musikerne som alltid er til å stole på - og et publikum som ser ut til å kose seg glugg ihjel.

For å etterkomme den store etterspørselen legger vi ut ti billetter til på hver vandring - samt at det selges litt i døra til operaen. Hele stedsans-vandringa svinger! Moro dette!


Ettertanker:

Vips, var det over.
Fytti å bra det gikk, fytti å moro det var.
Gjett om vi skal gjøre det igjen. En eller annen gang - et eller annet sted.
Jøje meg.

Arkiv-kategori: