Ibsens fødselsdag

20. mars ble Ibsen født. For 178 år siden. Han døde i 1906. For 100 år siden 20.3 gikk en festforestilling av stabelen i hans fødeby.

Dette skrev jeg før den store dagen

I anledning Ibsenåret skiper Skien Kommune til en festforestilling i Ibsenhuset 20. mars. Vik ble hyret for å sette ihop programmet. Det betyr - tror og håper han - at det blir en stilig, fartsfylt og lite popmpøs seanse som kuliminerer i utdelingen av årets Ibsenpris!

Flusst med nyskrevet musikk av G. Guttormsen, ny Nora-koreografi av Unn-Magrit Nordseth, monolog av Maria Tryti Vennerød, scener fra den grenlandske co-produksjonen Peer Gynt, unge lokale dansere med en avskjedsballett til Henrik, nyskrevet opera der librettoen er basert på Ibsens samlede titler. Og en masse rottebarn anført av en robust rottejomfru. Swing it magistern!

Og Vik, som har funnet på dette, prøver å holde ordene i sakene. Og hodet kaldt. Og blikket klart. Og roen. Det er lettere sagt enn gjort.

Dette skrev jeg etterpå

Vips, er det over.
Alle rottebarna er pilt hjem, kostymene er stuva vekk, notene pakket sammen, sjampisen drukket opp og forestillingen er bare et vagt - godt eller mindre godt - minne hos tilskuerne. Jeg hadde i alle fall en stor opplevelse da jeg satt der i salen og vrei meg under forestillingen, noe jeg alltid gjør enten det går opp eller ned. Det gikk bra, til dels meget bra Og etterpå var alle så fornøyde. Både de på scenen og de i salen, både de som arrangerte og de som ble arrangert for. Og de som ble priset og de som fikk priser. Sånn skal det være!

Festforestilling er et belasta greie. Akkurat som festskrift. Og festarrangement. En kan ikke vedta en fest. Den må lages. Tas del i. Løftes i fokk. Det tror jeg vi greide. Det ble en fin festkveld. Hei, Henrik! Takk, Henrik.