Rapport: Stedsans 2006

Bakgårdsopera, flåtekonsert, fasadesang, smugteater, elvefilm, bryggerast, nonne-event. Vi er i gang.

Rapport nr. 10, 8. sep.

Det er blitt nestsiste dag og mattheten avtar, men forsvinner ikke. Noen ganger tenker jeg at det er slitsomt å ikke spille (opptre). Fordi at når man er på scenen FÅR man energi. Man blir løftet. Å være instruktør, å bare betrakte det hele (se alle tingene, særlig de små, som skulle vært gjort anderledes), å være ferdig med jobben (men ikke helt ferdig likevel) er en slags påkjenning. Jeg påberoper meg ikke medynk eller stor forståelse, jeg bare konstaterer at sånn er det. Sånn har jeg det akkurat nå.

Med fare for å ikke være særlig objektiv eller sanndruelig: årets byvandring har vært en gedigen suksess. Bortsett fra litt regn en dag og en kjølig avslutning i operaen i fullmåne og et ønske om at noen innslag kunne vært litt strammere her og der er det fint lite å sette fingeren på.

Fra min egen andedam og nesetipp er jeg fornøyd med hvordan mine tekster fikk liv (skuptur- replikk, nonnesang, ekkert pakk i ingers hage og bakgårdsopera inkl. nye partier) Jepp. Og takk.

Søndag er det opprydning & dugnad. Og fest på brygga!

Rapport nr. 9, 6. sep.

Jeg er så matt så matt. Vi er i mål. Vandringene gå sin gang. Teknikken funker, innslagene svinger og publikum smiler. Regnet har latt vente på seg. Jeg greier ikke å tenke de klare tankene akkurat nå. Er helt tom i hodet - og ellers. Jeg er bare glad og trøtt. Og stolt. Av alle de flinke folka som setter fødebyen på hodet en sensommeruke. Veldig stolt.

Rapport 8, 4. sep., premieredagen!

Altså var det generalprøve i igår. Uten regn. Med en masse folk, inkl artister & bakfolk som benyttet anledningen til å se hva de hjelper til på. Teknisk var det få skjær i sjøen. Men det oppstod tidlig en forsinkelse som spredte seg ut i programmet. Litt for mye vind til og begynne med & altfor mye vann i Lilleelva. Siste bakgårdsopera (som også var den beste) var ferdig fem på halv ett! Håper naboene liker den.

Jo, nå tror jeg vi må si at vi i Fævlane Veit er ferdige, bedre enn dette blir det ikke. Ikke i denne omgang. Og den som de spilte til slutt i går var meget fin: rytmisk, musikalsk, morsom og samstemt. Da er det moro å være regissør og alle de på scenen slå seg løs - og kjenne at publikum er med på notene. Fra den første til den siste.

I kveld er det premiere. Da blir det mere folk. Og større trøkk!

Og siste 24 timene har det ikke regnet. Tvert imot. Det skal man også glede seg over.

Rapport 7, 3. sep.

Søndag morgen:
Herregud, det regner! Det bøtter ned i ubegrensa mengder der ovenfra. Hvordan lage by:vandring i sånt drittvær? Og ikveld er det generalprøve med massevis av folk!

I går kveld var det en amputert teknisk gjennomgang, det vil si at en liten gjeng sentrale folk gikk hele ruta og overvar samtlige innslag (minus mat, seniororkester & opera) - og minus de som hadde gått hjem, de som hadde misforstått, de som sov (sov?). Men alle skavanker og mangler til tross: det ser meget lovende ut! Sannelig får ikke publikum en variert og flott vandring i år også. Masse rare, rørende, morsomme innslag - samt noen til ettertanke. Jeg har mine favoritter. Men de sier jeg ikke bort . Ikke ennå.

Nå regner det ikke så mye.

I dag er det en felles lunch på GF for alle involverte, det skal lages piknik i storeal. Der blir det folksomt. Klokka seks er det ingen vei tilbake, da braker det løs.

Jøss. Det regner ikke mer. Kan det stemme?

Rapport nr. 6, 2. sep.

Jada jada, i går var det full gjennomkjøring for andre gang og de tinga vi snakka om & retta på i løpet av en - hva skal jeg si - litt slapp og ukonsentret prøve slo fint ut på kvelden. Riktige valg. Det hele var vel kanskje litt kontrollert, men det svingte. Og når det rette publikum kommer så tenker jeg det tar seg opp ytterligere ett hakk. Etterpå snakket jeg med flere glade tilskuere. Mange likte de nye tinga. Arbeidsgjengen funker fint. Et plutselig og passe absurd innslag. Og Lena i bil blir fin finale. Nå trenger gjengen å hvile & konse litt. Gleder meg til søndag jeg.

I ettermiddag er det teknisk gjennomgang av hele løypa. Vi går turen og ser alle innslag (minus mat & opera), det blir spennende. Fortsatt mye jeg ikke har hørt & sett.

Rapport nr. 5, 1. sep.

Jeg vet at en ser verden med egne briller, en ser det en VIL se, det en selv er egasjert i - har et forhold til - er opptatt av. Men det er et ubestridelig faktum at stedsans preger store deler av byens sentrum nå (med særlig vekt på osebakken). Når jeg sykler opp storgata en helt tilfeldig dag ser jeg folk strømme ut og inn av friteatret (folk som faktisk har greid å skaffe seg en billett, frivillige som leter etter sjefen sin eller et helt fransk kor som godt kunne tenke seg frokost), så møter jeg en tekniker med en stige i brukrysset og Agnar farer forbi i teatrets varevogn. Så går jeg rett på et 'bymøbel' ved den gamel essosatsjonen med tittelen 'først former vi våre omgivelser, siden former de oss.'. Lenger oppe i gata sitter Joakim/Fransen og tar seg en veldig fast og god kopp kaffe på Kaffe og the. Borte i gata ser jeg også Donnatellas/Lenas snertne lysegrønne bil. Der kjørte Agnar forbi igjen. I bakgården løper Vincent rundt og rigger lys, Jo Andre prøver å følge etter, Dag går inn og ut av Volvoen mens hans snakker i telefonen og prøver å få tak i nøklene til garderoben vår. Men ingen vet hvor Erlend er. På brygga nedenfor gamle posten er det fullt av ungdommer som henger, snekrer, maler, danser, krangler, venter og prøver å skjønne åssen dette skal gå. Myndige Gunn Inger dukker opp, noens ventetid er over. I smuget ved pakkhuset , hva er det som skjer der? Noen danser, noen danser tango. Er det Even som danser tango?? Og på baksida står Jørn og banner, han sliter med å få teknikken til å funke; er tre framvisere tre for mye? Og hva er det jeg hører? Er det lyden av et fransk-norsk blandakor med hårfønere og stjerneskudd? Kanskje, men ihvertfall er det lyden av Agnars bil -nå med Trym ombord. Og over Galleri Osebro dukker det opp nonner og noen rydder langs lillelva og en en gjeng unger spiller på en syk sykkelskulptur mens Trond og Trond bærer kvist og ugras. Og bluesgutta Daniel og Jon øver i Ingers hage og Garver-Thor holder leven lenger opp i gata mens den provisoriske & fine ute-restauranten tar form på brygga. Omtrent det ser jeg. Derfor sier jeg at stedsans preger byen. Agnar passerer igjen. Det er fortsatt opphold. Og i det fjerne kan jeg høre operagjengen varme opp til dyst.

FÆVLANE VEIT: Vi hadde første gjennomgang i går. Det synes jeg gikk bra - og vel så det. De nye tinga (sangene, scenene, folka) er solide pluss. Hvis vi greier å gå det siste støkket, gjøre det siste løftet så kan dette bli riktig så bra. Når det svinger så stråler gjengen på scenen. Gjenstår å kjøre fulle gjennomganger + finpuss på lys & lyd og kostymer, samt stryke en sang & legge inn en bil. Vi nærmer oss. Snart kan publikum komme...

Rapport nr. 4, 30. aug.

En time før vi begynte uteprøvene i går sluttet styrtregnet, da alle var på plass i bakgården minus en overbooka komponist, skinte litt sol og vi kunne ha full prøve uten nedbør. Måtte værgudene fortsette å stå oss litt bi. Vi begynte å sette arangementet, det er fem nye folk som skal inn i spetakelet og vi har ikke samme leilighet til garderobe som ifjor så ting må gjøres om. Planen min er enkel: årets versjon skal bli større og bedre. Thats it. I dag kommer lyden også - alle sentrale karakterer får mygger - og kanskje kostymer. Da skal det begynne å ligne. I kveld er det full rulle med koret.

Det jeg ikke rakk i går: dugnad på flere spilleområder. Skuespillere, byarkitekter, regissører og kontor-rotter gjorde felles innsats mot gras, kvist og kvast og uønska trær.

Og så var det førpremiere på filmen PORSGRUNNSPORTRETTER på en vegg utenfor Kafe K i går. Veldig fin ni minutters sorthvitt-film der de godt voksne deltakerne i Danseklubben 83 er ytterst sjarmerende aktører. Fin videreutvikling av Meierislottet /Velferden i fjor. Moro med eldre!

Rapport nr. 3, 29 aug.

Full musikalsk gjennomgang (mostly sittende) med fullt orkester (og dirigent) i går! Oj, så fint! De to nye strykerne (cello & brastj) gjør virkelig forskjell. Det blir så fyldig rik klang. Nye arrangementer til noen av låtene også. Veldig moro. Sangerne slipper seg også løs på når de har et orkester i ryggen - ikke bare en enslig repetitør.

Passa bra at vi var inne i går for det var mye regn ja. I dag skal vi begynne ute. Men regner gjør det jamen fortsatt. Er riktignok meldt noe bedre utover dagen, men jeg kan ikke se noe til det nei. Går det an å arrangere noe utendørs i Norge (uansett årstid!!) og ikke bekymre seg for været? Vel. Dette er et utendørsprosjekt. Og da skal det gjøres utendørs. Uansett vær. (Når det har regna masse lenge så må det jo bli opphold og kanskje tilogmed litt sol etterpå, må det ikke det da?)

Rapport nr. 2, 28. aug

Jeg sliter med å sette navn på prosjektet vårt, eller rettere: finne de rette orda som beskriver hele greia på en presis og sann måte. Når en sier 'byvandring' tenker mange på en utkledd vekter eller lensmann som leder en gjeng historisk interesserte turister (og en par pussa unnasluntrere) gjennom byen med 'artige historier'. Det er ikke det vi skal gjøre. Når en sier 'tverrkunstnerisk sceneprosjekt' tenker man på en salig og politisk korrekt røre av alle stilarter og nasjoner der målet helliger alt og de offentlig tilskudd er betydelige. Stedsans er ikke sånn heller. Sier du 'identitetsbyggende byutvikligsprosjekt' så tenker man på en byråkratisk og blodfattig konstruksjon fra glansa kommunale brosjyree utformet av overprisa reklamebyråer.

Nei, Stedsans er og blir noe annet. Ja, det har mange av alle disse elementene i seg. Men jeg fikser ikke å finne den enkle, rette betegnelsen på dette. Ikke ennå.

Rapport nr. 1, 25 aug.

Om en god uke uke går Stedsans sin Store By:Vandring II av stabelen. Alle god krefter samler seg nå i innspurten. Vi i Fævlane Veit har hatt en uke inneprøver, viforsøker etter beste evne å friske opp fjorårets oppsetning, så langt ser det lovende ut. Men vi skal ikke bare gjenoppsette, vi skal forbedre, utvide og heve det musiklakse nivået. Ikke nok med det: nye sanger skal inn, to arier til henholdsvis Anders Vangen og Jan Erik Fillan, nytt av året er en gjeng syngende håndverkere av det mere tvlsomme slaget. Hva skal jeg si, jo, at vi har lystige prøver. Neste uke begynner vi uteprøvene, første fulle gjennomgang er torsdag kveld. Trenger litt samarbeid fra værgudene sin side. Bør ikke være sol hele tida, slett ikke. Bare ikke for kaldt og vindfullt. Og slett ikke regn.

By:vandringen i år har 28 svært ulike stasjoner. Og på en eller annen måte er de vel alle relatert til byutvikling på en eller annen måte, derfor går dagens (ukas?) ord for dagen slik:

Byutvikling

Byutvikling
Biutviklyng
Butingiklyv
Yngibuktliv
Tungibykliv
Klivitungby.
Klyvibuting
Lyibuntkvig
Vibtikuglyn
Vigbyklinut
Vilniukgtby
Knutbyvilig
Knutigbilby
Kutingvilby
Kutingbyliv
Kuviltingby
Ginklyveibut
Utingbikly
Utingbykvil
Tingubykvil
Tingbyukvil
Bykviluting
Blyknivguti
Knivbytilgu
Knivbilgytu

Arkiv-kategori: